Naslovnica Mostar Afera “Komesar”: Bevanda bi “samostalnog”, a ne “glavnog”!

Afera “Komesar”: Bevanda bi “samostalnog”, a ne “glavnog”!

518
Slađan Bevanda

Mostar – Ministar MUP-a HNK, Slađan Bevanda, pokazuje zavidan nivo upornosti da na mjesto v.d. komesara policije u ovom kantonu instalira policijskog službenika, koji mu „najviše odgovara“.

Ministar Bevanda se tako dohvatio procedura imenovanja komesara, pa je zaključio kako mu jedan od članova ovog Zakona dozvoljava da kao ministar predloži „samostalnog inspektora“, iako procedura predviđa nešto posve drugačije!?

Naime, Bevanda se u nastojanjima da legitimizira svoj izbor, saznajemo, obratio i kantonalnom Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, pa je u upućenom Dopisu, pozivajući se na član 19. Zakona u unutrašnjim poslovima HNK, konstatovao kako on kao ministar i ovlašteni predlagač na poziciju v.d. komesara MUP-a HNK može imenovati i policijskog službenika u zvanju „samostalnog inspektora“, koji se „iskazao u radu“.

Istina, takva mogućnost postoji u Zakonu, ali samo ukoliko ne postoje službenici sa višim činom „glavnog inspektora“, a takva su u HNK, čak dvojica!?

Zato je posve nejasno zašto ministar Bevanda „zaobilazi“ striktnu i kristalno jasnu odrednicu Zakona da se prvo predloži neki od kandidata sa činom glavnog inspektora i predlaže da se – praktički ignorira Zakon, te da se pristupi imenovanju „samostalnog inspektora“, koji je zakonski definirana samo kao moguća, ali praktički – rezervna opcija.


Možda je odgovor na ovu dilemu ministara Bevande u činjenici da su, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, oba „glavna inspektora“ u HNK – bošnjačke nacionalnosti!

Ministru Bevandi je iz Ministarstva pravosuđa HNK, naravno stigao jasan i jedino mogući odgovor, kako on kao ovlašteni predlagač može imenovati samo GLAVNOG INSPEKTORA sa sedmim stepenom stručne spreme uz ostale predviđene predispozicije, te da na poziciju v.d. komesara može biti imenovan samostalni inspektor, ali samo i ako, ne postoji kandidat sa višim činom koji ispunjava uslove!

Iz Ministarstva Pravosuđa su još upozorili ministra MUP-a HNK, da bi, ukoliko se on ne bi držao Zakona, policijski službenici, koji ispunjavaju SVE Zakonom predviđene uslove, mogli bi tužiti Vladu HNK, jer su time bili direktno oštećeni.

U svakom slučaju saga oko imenovanja v.d, komesara se nastavlja i to prije svega zbog, blago rečeno, čudnog ponašanja ministra Bevande.

Ko zna, zašto ministar Bevanda zaobilazi jasne Zakonske odrednice i stalno traži razlog da postupiti, tek „djelimično“ zakonski, što jedan ministar MUP-a nikako ne bi smio sebi dozvoliti, obzirom da je i on jedan od najvažnijih i najviših zvaničnika, koji po prirodi posla i funkcije, koju obavlja – štiti zakone. Pa i one koje se odnose na funkcionisanje Ministarstva na čijem je čelu.

Cijela priča, naravo ima i političku pozadinu i direktna je posljedica stalnih i upornih nastojanja da se na najviše policijske funkcije u HNK instaliraju samo kadrovi hrvatske nacionalnosti i to je, tvrde naši izvori, glavni razlog “igre” oko komesara, čije je svojevremeno nelegalno imenovanje i to preglasavanjem u Vladi, konačnom presudom oborio i nadležni Sud!

Od tada, na sceni je političko natezanje oko procedura i kupovanje vremena, iako je Zakon savršeno jasan.

U ovom slučaju bi za ministra Bevandu, ali i cijelu Vladu HNK bilo najbolje da prestane sa opstrukcijama i da se drži Zakonom predviđenih procedura, kako afera „Komesar“, opet ne bi dobila mogući sudski epilog.

 

(StarMo)