Naslovnica BiH Aerodrom Sarajevo: “Skeniraju” se putnici

Aerodrom Sarajevo: “Skeniraju” se putnici

413
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Na Međunarodnom aerodrom Sarajevo uspostavljen je punkt za skeniranje putnika kako bi se smanjila mogućnost za širenje koronavirusa.

Riječ je o šalteru Federalne sanitarne granične inspekcije Jedinice aerodrom Sarajevo na kojem putnici popunjavaju upitnik koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje. Također se uzimaju informacije koje obuhvataju mjesto i adresu namjeravanog boravka u BiH, broj osoba, razdoblje boravka, te kontakt telefon – potvrdila je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić.

Dodala je da se “postupanje, odnosno screening putnika vrši u skladu sa naredbom Kriznog tima Federalnog ministarstva zdravstva”.

– Pokrivaju se, odnosno skeniraju putnici sa svih dolaznih letova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo – kazala je Bagarić.

Po njenim riječima, informacije se posebno uzimaju od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

Nakon svih prikupljenih informacija, ukoliko se procijeni da ima potrebe, obavještavaju se Zavodi za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti a koji, po potrebi, šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta, ističu iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

(StarMo)