Naslovnica Mostar Abraham grupa: U augustu čišćenje livnice Aluminija

Abraham grupa: U augustu čišćenje livnice Aluminija

431

Mostar — Uprkos epidemiji covida-19 plan aktivnosti na revitalizaciji proizvodnje u mostarskom Aluminiju ide planiranom dinamikom, a prema najavama iz Abraham grupe, koja je u aprilu ove godine u najam uzela Aluminijeve pogone, novoosnovana kompanija Aluminij Industries dijelu bivših radnika mogla bi otvoriti svoja vrata u augustu.

“Opredijeljeni smo da počnemo s proizvodnjom ove godine, kako je to i predviđeno ugovorom o zakupu Aluminijevih pogona. O tačnim datumima teško je govoriti zbog situacije izazvane covidom-19, ali naš plan je da u augustu počnemo s čišćenjem pogona livnice”, kazali su za Fenu iz Abraham grupe.

Tako bi se, ako sve bude teklo po planu, prvi radnici u Aluminij mogli vratiti već u augustu, a druga grupa radnika počela bi raditi u oktobru.

Trenutno se procjenjuje šteta izazvana gašenjem proizvodnje u julu 2019. godine. Iz Abraham grupe kažu kako se radi o izuzetno zahtjevnom procesu koji podrazumijeva i značajna ulaganja.

Abraham grupa okupila je menadžerski tim, a plan je da on dođe u Mostar čim to bude moguće imajući u vidu ograničenja putovanja.

“U timu su izraelski menadžeri i kineski inženjeri, i oni već intenzivno rade s lokalnim timom na izradi petogodišnjeg poslovnog plana koji predviđa unaprjeđenje livnice i podizanje njenog kapaciteta na 120.000 tona godišnje”, naveli su iz Abraham grupe.

Također, navedeni menadžerski tim radi s kineskim partnerom NFC-om na projektu linije finalnih proizvoda koja bi trebala osigurati veće prihode za Aluminij Industries, kao i veći broj radnih mjesta.

“Naš tim od sedam menadžera ima veliko iskustvo u vođenju velikih firmi, finansijskom planiranju i unaprjeđenju rada, i vjerujemo kako će oni mostarski Aluminij transformirati u kompaniju koja će se ravnopravno moći nositi sa svjetskom konkurencijom u aluminijskoj industriji”, poručili su iz Abraham grupe.

(StarMo)