Naslovnica Mostar Abraham grupa: Kreće procjena štete u pogonu livnice

Abraham grupa: Kreće procjena štete u pogonu livnice

161
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Nakon medijskih špekulacija da se Abraham grupa povlači iz mostarskog Aluminija, izraelsko-kineska grupacija oglasila se saopćenjem za javnost u kojem se navodi da je u potpunosti predana provedbi sporazuma o najmu Aluminijevih pogona i ponovnom pokretanju proizvodnje.

“Aluminij Industries d.o.o., njegovo rukovodstvo i međunarodni partneri ostaju u potpunosti posvećeni provedbi sporazuma potpisanog 7. aprila 2020. godine s ciljem ponovnog aktiviranja proizvodnog procesa i osiguravanju ponovnog zapošljavanja radnika Aluminija”, navodi se u saopćenju.

Iz Abraham grupe dodaju kako je oformljen lokalni tehnički tim koji će zajedno s međunarodnim stručnjacima 15. juna krenuti s tehničkom procjenom štete u pogonu livnice, koji bi prvi trebao biti vraćen u pogon.

U saopćenju se dodaje kako menadžment Aluminij Industries d.o.o., podružnice M.T. Abraham grupe, uprkos pandemiji covid-19, svakodnevno radi na provedbi odredbi ugovora o najmu Aluminijevih pogona u skladu s bh. zakonima.

“Abraham grupa još jednom naglašava svoju posvećenost sporazumu i Aluminijevim radnicima. Imamo veliko povjerenje u ekonomiju Bosne i Hercegovine i uvjereni smo u budućnost Aluminija”, poručili su.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 miliona maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

U aprilu ove godine Aluminij Industries d.o.o., podružnica M.T. Abraham grupe, i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske firme. Ugovorom je predviđeno da se tokom ljeta 2020. godine pokrene proizvodnja u pogonu livnice te da se zaposli oko 200 bivših radnika Aluminija.

U Aluminiju je proteklih mjeseci obavljena inspekcijska kontrole finansijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja Aluminija d.d. Mostar, a Vlada FBiH je prije dva dana Finansijsku policiju zadužila da izvještaj proslijedi nadležnom tužilaštvu radi utvrđivanja nezakonitosti u poslovanju i štete nastale po imovinu i imovinske interese Federacije BiH, kao i da poduzme druge mjere i aktivnosti u skladu sa zakonom, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)