Naslovnica Region Abazović kaže da je “poslana poruka mira”

Abazović kaže da je “poslana poruka mira”

123
Abazović i patrijarh SPC

Podgorica — Nakon iznenadnog potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC-a u srijedu u Podgorici, crnogorski premiijer Dritan Abazović izjavio je da je “time poslana poruka mira i tolerancije”.

– Vjerujem da okrećemo novi list, da se okrećemo novim izazovima kojih ne nedostaje u našem okruženju, a sve sa željom da na kraju gradimo društvo pravde i jednakosti, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima, istaknuo je Abazović.

Rekao je da mu je čast što je doveo do kraja proces koji predugo traje u Crnoj Gori, podsjetivši da je pitanje Temeljnog ugovora sa SPC-om otvoreno 2012. godine, te da je današnjim činom stavljena točka na izazov koji je stajao pred njima.

Ja sam na to ponosan, poručio je Abazović istaknuvši da je vlada odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je potpisani Temeljni ugovor “nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori kao i toj vjerskoj zajednici”.

Rekao je da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz vjekove bila, “domaćinska kuća za sve ljude, s koje god strane svijeta dolazili”, te je pozdravio sve građane Crne Gore, bez obzira na to “kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole, kojem narodu pripadaju”.

(StarMo)