Naslovnica Region Abazović: CG podržava prijem Finske i Švedske u NATO

Abazović: CG podržava prijem Finske i Švedske u NATO

110
Dritan Abazović

Podgorica — Crna Gora podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i priključenje Finske u Sjevernoatlantski savez, kazao je premijer Crne Gore Dritan Abazović tokom zvanične posjete premijerke Finske Sane Marin.

“Finska može u potpunosti da računa na podršku Crne Gore, ona je legitimno uputila zahtjev kao i Švedska, i ne vidimo u tome ništa sporno. Naprotiv, radujemo se da će još dvije države pojačati NATO”, rekao je Abazović u ponedjeljak na konferenciji za medije u Podgorici, javlja Radio Slobodna Evropa.

Finska i Švedska su sredinom maja podnijele zvaničan zahtjev za pridruživanje najvećem vojnom savezu, kao potez vođen bezbjednosnim težnjama zbog ruske vojne agresije na Ukrajinu.

Povodom najave Turske da neće podržati ulazak Finske i Švedske u NATO ukoliko te zemlje ne ispune neke od njenih zahtjeva, premijerka Finske Sane Marin je kazala da se o tome vode razgovori.

“Postoji zabrinutost u odnosu na reakciju Turske, ali mislimo da ne postoje pravne prepreke koja bi nas sprječavala da postanemo članica. Vodimo diskusiju o tome sa Turskom i nadam se da će se ta situacija riješiti prije samita u Madridu krajem ovog mjeseca”, rekla je Marin.

Turska tvrdi da se u Švedskoj i Finskoj navodno skrivaju osobe povezane s militantnom grupom skupinom Kurdistanske radničke stranke (PKK) i sljedbenicima Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizovao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Takođe, Ankara očekuje da bi embargo na izvoz oružja nametnut Turskoj nakon upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut.

(StarMo)