Naslovnica Politika “A šta ćemo, gospodine Dodik, sa Vašim ‘špekulantima’?”

“A šta ćemo, gospodine Dodik, sa Vašim ‘špekulantima’?”

524

Mostar — Klub zastupnika SDP BiH u Skupštini HNK reagovao je na izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, u povodu zahtjeva vodeće srpske stranke za mjjestom u Vladi HNK, uprkos tome što SNSD nema zastupnike u Skupštini HNK-a.

“Tačno je da mogu sve. Mogu neimplementirati rezultate Opštih izbora, ne uspostaviti vlast, dugih, trinaest mjeseci i blokirati mnoge procese… Od njihove dobre volje zavisi novo Vijeće ministara, nova Vlada Federacije BiH, nova Vlada HNK. Ali, od njih zavisi i jesmo li pravi (njihovi) ili špekulanti”, navodi se u SDP-ovom saopštenju.

U saopštenju se podsjeća na riječi Milorada Dodika o tome kako ‘srpska populacija u Federaciji BiH mora imati adekvatne predstavnike, a ne neke špekulante koji se pojavljuju na različitim razinama i onda, mimo interesa Srba i njihovih pozicija u samoj Federaciji, za druge odrađuju poslove’.

“A šta ćemo gospodine Dodik sa Vašim ‘špekulantima’? Ili je to kvalifikacija samo za vanentitetsku upotrebu? Kako nazivate pet ministara iz reda bošnjačkog naroda i tri ministra iz reda hrvatskog naroda u Vladi RS-a, a ne dolaze iz HDZ-a, niti SDA? Pretpostaviti je da se radi o ‘posebnom’, samo Vama dozvoljenom odnosu. Jedno je sigurno, kad su ‘po mjeri’, onda su legitimni, a kad kvare idilu špekulanti”, navodi se uz ostalo u saopštenju SDP-a.

(StarMo)