Naslovnica Mostar “9. novembar – da se ne zaboravi” u Centru za kulturu Mostar

“9. novembar – da se ne zaboravi” u Centru za kulturu Mostar

147

Mostar — Poetska veče pod nazivom “9. novembar – Da se ne zaboravi”, upriličena je utorak uveče u Centru za kulturu Mostar, u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Regionalni odbor Hercegovina.

U programu su učestvovali prof.dr. Elbisa Ustamujić, doc.dr. Lejla Žujo Marić, te magistrica Fatima Trbonja.

Predsjednica VKBI Regionalnog odbora Hercegovina Elbisa Ustamujić, rekla je da Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca Gradski odbor Mostar i Regionalni odbor Hercegovina svake godine upriliče jednu tribinu sjećanja na rušenje Starog mosta.

“Rušenje Starog mosta je bio prvi razlog da počnemo sa ovom tribinom, naravno one imaju različite sadržaje. Ovog puta smo isključivo posvetili Mostu. I to uz pomoć ratne zbirke poezije jednog od najvećih bočnjačkih intelektualaca i književnika Huseina Bašića koji je napisao ratnu knjigu ‘Kad su gorjele Božije kuće’. Ovo djelo smatram najznačajnijom ratnom poezijom”, istakla je prof.dr. Elbisa Ustamujić, prenosi Mostarski.ba.

Doc.dr. Lejla Žujo Marić rekla je da je sadržaj ove poetske večeri predstaviti značaj i ulogu Starog mosta u okviru određenih književnih djela bosanskohercegovačke književnosti i šire.

(StarMo)