Naslovnica Region 80 posto Crnogoraca bi u EU…

80 posto Crnogoraca bi u EU…

141

Podgorica — Preko 80 odsto crnogorskih građana podržalo bi na referendumu ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, saopšteno je na prezentaciji rezultata istraživanja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU“.

Istraživanje, koje je prezentovala Delegacija EU u Podgorici, pokazalo je da 75,5 odsto ispitanika ima veoma ili donekle pozitivan stav prema EU, dok 74,6 odsto građana snažno ili donekle podržava pristupanje Crne Gore toj evropskoj zajednici.

Kako je saopšteno, razlozi za to su bolji kvalitet života i standard, otvorene granice i mogućnost putovanja u EU države bez vize i interes građana Crne Gore.

Istraživanje, koje je sprovela agencija DeFacto, pokazalo je da 25,5 odsto građana smatra da je najveća prepreka za to da Crna Gora postane članica EU široko rasprostranjena korupcija, dok 18,1 odsto građana kao prepreku vidi ekonomsku situaciju u državi.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je Unija u teškim vremenima nastavila da stoji uz Crnu Goru, obezbjeđujući vakcine, medicinske potrepštine i finansijsku podršku.

“Pošto je prošla godina stavila na test naše vrijednosti, solidarnost i povjerenje koje imamo jedni u druge, veoma sam srećna što je podrška EU jako dobro cijenjena od građana Crne Gore”, kazala je Popa.

 

(StarMo)