Naslovnica BiH 8. i 9. tom enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika

8. i 9. tom enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika

484

Sarajevo — U Bošnjačkom institutu održana je promocija 8. i 9. toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, autora Dževada Jahića. Izrada je započela prije 20 godina.

Višetomni rječnik svakog jezika predstavlja najcjelovitiji i najdublji zahvat, kojem je cilj proniknuti ne samo u historiju samog jezika već i u njegovo savremeno postojanje i funkcioniranje.

“Taj rječnik je duboko zarovio u jezičko, odnosno leksičko bogatstvo jezika Bosne. Pošto je Bosna vrlo slojevita zemlja, složena, tako je i njen jezik slojevit”, kaže autor, prenosi federalna.ba.

Prema njegovim riječima, ovo je djelo kojim izvorni govornici bosanskog jezika prvi put dobivaju cjelovitiju sliku vlastitog jezičkog naslijeđa i njegove savremene upotrebe, posebno kada je riječ o udjelu jezičkog naslijeđa u bosanskohercegovačkoj književnosti.

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević ističe kako vjeruje da će ovaj rječnik uspjeti da popuni stravične praznine kada je u pitanju Bosna i bosanski čovjek općenito.

“Mi promoviramo danas rječnik bosanskog jezika. Prije stotine godina mi smo to imali pa se zaboravilo. Ima mnogo toga, samo treba na tome raditi i prezentirati”, upozorava prof. dr. Enver Imamović, historičar.

Ako se osigura godišnji finansijski okvir, autor tvrdi da se cijeli projekt u konačnom izdavačkom smislu može završiti u narednih 4 do 5 godina.

(StarMo)