Naslovnica BiH 700 američkih vojnika: U BiH se vježba “odbrane Evrope od agresije”

700 američkih vojnika: U BiH se vježba “odbrane Evrope od agresije”

113
foto arhiva

Sarajevo — Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je u ponedjeljak kako će u u drugoj polovici maja u BiH biti održana vježba na kojoj će, uz vojnike iz Bosne i Hercegovine, sudjelovati i oko 700 pripadnika vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Vježbu “Brzi odgovor 21”, kojom rukovodi komanda američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem “uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno odvraćanja od moguće agresije”, prenosi Hina.

U tim vježbama, koje nose zajednički naziv “Branitelj Evrope 21”, planirano je sudjelovanje 28.000 vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su izvan tog saveza, poput Bosne i Hercegovine.

“Vježba će pokazati spremnost SAD-a da u neposrednoj reakciji u Evropu pošalju snage jačine divizije kao sredstvo odvraćanja agresora ili kao odgovor na agresiju”, kazao je Podžić.

Regionalni dio te vježbe odvijat će se na vojnim poligonima, uključujući one u Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini na poligonima Manjača, Glamoč te na aerodromu Dubrave kod Tuzle.

Sa bosanskohercegovačke strane u vježbi će sudjelovati oko 500 vojnika iz sastava bataljona lake pješadije.

 

(StarMo)