Naslovnica Mostar 68 godina Pozorišta lutaka Mostar

68 godina Pozorišta lutaka Mostar

377
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Ovih dana Pozorište lutaka u Mostaru slavi svoj rođendan. Prije punih 68 godina, 15. 11. 1952. godine odigrana je prva premijera te mostarske teatarske kuće.

Bila je to predstava „Snježana i sedam patuljaka“ koju je režirao prvi profesionalni mostarski lutkar, osnivač Pozorišta lutaka i prvi upravnik Đorđe Đoka Bovan.

Ova „bajka u sedam slika s pjevanjem“ bila je prva prva profesionalna lutkarska predstava, odigrana u prostorima bivše židovske sinagoge, poznate kao „Havra“, na adresi Braće Ćišića 15, u mostarskoj mahali Brankovac.

Židovska općina Mostar tada je ovaj prostor ustupila gradu, s napomenom da se može koristiti „samo za vaspitanje mladeži“. Kasnije, 1965. godine, tadašnja Skupština općine Mostar otkupila je ovu zgradu, a u istom tom prostoru, prilagođenom suvremenim zahtjevima lutkarske umjetnosti, Pozorišta lutaka radi i danas.

Od te davne 1952. godine do danas Pozorište lutaka isprofiliralo se u jednu od najznačajnijih teatarskih kuća ne samo u našoj zemlji, nego i mnogo šire, navodi se u saopštenju.

 

(StarMo)