Naslovnica BiH 30. godišnjica zločina nad civilnim stanovništvom Nevesinja

30. godišnjica zločina nad civilnim stanovništvom Nevesinja

144

Mostar/Nevesinje — Nizom prigodnih programa u mjesecu junu, Bošnjaci Nevesinja obilježavaju 30. godišnjicu zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom.

Programi su počeli u nedjelju 19. juna, posjetom spomen-obilježju u naselju Čanje.

Ispraćaj učesnika Marša mira sa centralnih mostarskih Šehitluka bit će organiziran 25. juna, u subotu, u 05:00 sati. Njihov dolazak u selo Sopilja planiran je istog dana u večernjim satima, gdje će s početkom u 19:00 sati prisustvovati historijskom času, a nakon akšam namaza i poklanjanju hatma dove pred duše svih šehida.

Centralni program, s početkom u 11:30 sati, bit će održan u nedjelju 26. juna kod memorijalnog spomen obilježja u Kljunima.

Programu će, uz porodice ubijenih žrtava i nestalih osoba, prisustvovati i brojne delegacije iz javnog i političkog života u Bosni i Hercegovini.

Na području opštine Nevesinje ubijeno je 305 osoba bošnjačke i 14 hrvatske nacionalnosti. Za posmrtnim ostacima njih 120 još uvijek se traga, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja Šerif Kujan.

(StarMo)