Naslovnica Život 23 godina Buybooka – Za Noć knjige, nova izdanja…

23 godina Buybooka – Za Noć knjige, nova izdanja…

468
foto arhiva

Sarajevo — Izdavačka kuća Buybook 26. decembra proslavlja 23 godine postojanja i tim će povodom u svojim knjižarama u Sarajevu i Tuzli organizirati ‘Noć knjige’.

 “Iza nas je godina prepuna novih naslova, a posebno smo ponosni na sve one knjige koje su u ovoj godini dobile značajne književne nagrade. Roman “Schindlerov lift” Darka Cvijetića dobitnik je “Kočićevog pera”, u izboru je i za književnu nagradu “Fric”, a roman “Kintsugi tijela” Senke Marić dobitnik je nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Asmir Kujović, autor zbirke “Nestorov pehar”, dobitnik je nagrade “25. novembar”, a zbirka je proglašena knjigom godine. Roman prvijenac “Uhvati zeca” mlade autorice Lane Bastašić već je preveden na devet jezika, a “Bukača” Martine Mlinarević bila je najveći hit ovogodišnjeg zagrebačkog sajma knjiga Interliber” – navode iz Buybooka.

Mladi bosanskohercegovački ilustrator Emir Durmišević, kako dodaju, autor je originalne knjige “Kraljevi i kraljice Bosne” u kojoj je vješto iskombinirao svoje umjetničke sposobnosti i znanje iz historije srednjovjekovne Bosne. U Baybookovim knjižarama dostupni su i posteri, kao i bookmarkeri s motivima iz knjige. “Moji roditelji: Uvod” i “Nije ovo tvoje” dva su nova naslova istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Aleksandra Hemona.

“Posebno nam je zadovoljstvo što za Noć knjige možemo najaviti izlazak najnovijeg romana Elif Safak “10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu” koji je ove godine bio u najužem izboru za prestižnu književnu nagradu Booker, a u ovoj godini izdali smo i jedan od njenih prvih romana, “Vašljiva palača”. Još jedna uspješnica koja izlazi za ovogodišnju Noć knjige je “Večer u raju” književnice Lucije Berlin čije su posthumno objavljene knjige dospjele na vrh liste bestselera New York Timesa” – dodaju iz Buybooka.

(StarMo)