Naslovnica Život 23. augusta druga Povorka ponosa u Sarajevu

23. augusta druga Povorka ponosa u Sarajevu

302
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Parada ponosa pod sloganom “Nije život četiri zida” trebala bi biti održana 23. augusta u Sarajevu.

Tu informaciju zvaničnicima Kantona Sarajevo na sastanku je prenijela Lejla Huremović, koja je predvodila predstavnike LGBTIQ osoba.

– Svjesni smo da povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno LGBTIQ osoba koje neće moći reći ko su. Međutim, smatramo da je vrijeme da se počnu razbijati predrasude. Postojimo i nikoga ne ugrožavamo. Imamo prava biti ravnopravni građani i građanke – rekla je Huremović.

Kako su naveli, oni se ne bore samo za prava LGBTIQ osoba nego i za sve one koji su zbog svojih identiteta isključeni iz društva, zbog čega im je posebno bitno da se povorka održi.

Uime Vlade KS-a sastanku su prisustvovali kantonalni premijer Mario Nenadić, ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko, načelnik sektora uniformisanih policajaca Džafer Hrvat i viši inspektor Jasmin Sipović.

Premijer Nenadić je poručio da će Vlada Kantona podržati ovaj skup, kao i sve što je u skladu sa zakonom i konvencijama o zaštiti ljudskih prava.

– Mi ćemo nastojati unaprijediti dosadašnje standarde o zaštiti ljudskih prava svih građana – istakao je premijer Nenadić.

Ministar Jusko je kazao da je svima u interesu da ovaj javni skup prođe bez ikakvih problema, posebno kad je u pitanju sigurnosni aspekt.

Također su naglasili da su svjesni trenutne epidemiološke situacije, te da će organizacioni odbor bosanskohercegovačke povorke ponosa pozorno pratiti situaciju i poštovati sve preporuke i mjere koje budu donesene u narednom periodu, saopćio je Press Kantona Sarajevo, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)