Naslovnica Region 19 godina nakon Miloševića: Sve je isto, samo njega nema…

19 godina nakon Miloševića: Sve je isto, samo njega nema…

368
foto: RSE

Beograd — “U Bojkot”, ključna je poruka 44. građanskog protesta održanog 5. oktobra u Beogradu, uoči najavljenih izbora koji bi se trebali održati najvjerovatnije u martu 2020. godine.

Umjesto velikog transparenta koji su do sada nosili u protestnim šetnjama sa natipsom “Jedan od pet miliona”, od subote uveče se nosi veliki transparent sa krupnim natpisom “U bojkot” i manjim slovima, kao potpis “Jedan od pet miliona”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Organizatori protesta i sinoć su ponovili zahtjeve koje imaju skoro godinu dana – stvaranje uslova za fer i slobodne izbore i objektivno izvještavanje Radio televizije Srbije.

“Dragane Bujoševiću (direktor RTS), sram te bilo, okomio si se na studente. Farbaš nas godinama. Sada smo ovdje da bismo završili posao započet 5. oktobra prije 19 godina. Nema stajanja, idemo u bojkot”, poručila je ispred zgrade Radio televizije Srbije studentkinja Tea Vukadin.

Zahtjev da Radio televizija Srbije objektivno informiše javnost, bio je i zahtjev uoči “revolucije” 5. oktobra prije 19. godina (svrgavanja Slobodana Miloševića, op. starmo), kada su opozicija i građani formalni javni servis RTS zbog služenja režimu nazivali “TV Bastilja”.

Osim smjene direktora i urednika informativnog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, građani u protestima zahtijevaju i slobodne izbore, bez pritisaka na glasače, paralelnih biračkih spiskova koje, kako tvrde, vodi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i prisustva osoba u civilu u automobilima bez registracionih tablica koje kontrolišu i zastrašuju glasače, kao na izborima u Lučanima, a prije toga u Boru i drugim gradovima Srbije.

Građani okupljeni na protestu potpisivali su deklaraciju o bojkotu predstojećih parlamentarnih izbora koju je ponudio dio opozicionih organizacija.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)