Naslovnica BiH 16 je godina od formiranja OS BiH

16 je godina od formiranja OS BiH

96
postrojavanje na Manjači

Sarajevo — Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović ocijenio je da su Oružane snage za 16 godina postojanja izrasle u respektabilnu vojnu snagu, prepoznatljivu u regionu i šire.

“Profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zakonom propisanih zadataka u zemlji i inostranstvu, Oružane snage su stekle veliko povjerenje domaćih institucija vlasti i stanovništva, ali i značajan ugled u međunarodnoj zajednici”, istakao je Mašović na ceremoniji obilježavanja 16 godina Oružanih snaga BiH danas u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, svih 16 godina postojanja Oružane snage suočene su sa različitim izazovima i poteškoćama koje su rezultirale i nekim problemima u izvršavanju zadataka, ali su u 2021. godini uspjele ostvariti značajan napredak i vrijedne uspjehe.

On je naglasio da kvalitetna individualna, institucionalna i kolektivna obuka pripadnika Oružanih snaga BiH predstavlja ključnu pretpostavku za izvršavanje svih zakonom propisanih i definisanih zadataka.

“Obuka je bila uglavnom usmjerena na jačanje borbenih sposobnosti Oružanih snaga kroz izvođenje kompleksnih i zahtjevnih vježbi, što je omogućilo da budemo spremni za sve izazove i zadatke koje propisuje Zakon o odbrani”, rekao je Mašović.

Načelnik Zajedničkog štaba istakao je da se u Oružanim snagama kontinuirano sprovodi podmlađivanje personala, a posebno je ukazao na činjenicu da je postotak zastupljenosti žena u Oružanim snagama porastao na 8,1 odsto.

“Krajem prošle i početkom ove godine na osnovu odluke Predsjedništva BiH Oružane snage bile su angažovane na uspostavljanju naselja za smještaj migranata, te su kroz taj pristup dale adekvatan doprinos sprečavanju humanitarne katastrofe”, istakao je Mašović i podsjetio da Oružane snage od osnivanja učestvuju u deminiranju BiH.

Načelnik Zajedničkog štaba podsjetio je da pripadnici Oružanih snaga učestvuju u međunarodnim mirovnim misijama, te ukazao na značaj međunarodne pomoći Oružanim snagama.

“Radujemo se brzom preuzimanju helikoptera koje Oružane snage dobijaju uz finansijsku podršku Vlade SAD”, rekao je Mašović, koji je ovom prilikom rekao da Oružane snage BiH zaslužuju značajniju finansijsku podršku iz budžeta BiH.

(StarMo)