Naslovnica Mostar 150 ramazanskih paketa za porodice u potrebi

150 ramazanskih paketa za porodice u potrebi

332

Mostar — Direktor Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta (Rabita) u BiH Abdulah Qari u utorak je s mostarskim mufitijom mr. Salemom ef. Dedovićem potpisao protokol o donaciji 150 ramazanskih paketa za porodice u potrebi.

Protokolom je predviđeno da Islamska zajednica u Mostaru na osnovu svoje evidencije o socijalno osjetljivim kategorijama društva korisnicima dodijeli bon koji će oni moći potrošiti za namirnice po svom izboru u trgovinama Tržnog centra Bingo, saopšteno je u utorak iz Muftijstva mostarskog.

“Cilj nam je da preko ovog projekta u ramazanu damo podršku stanovništvu koje je u potrebi, ali i da se upoznaju s prilikama koje vladaju u društvu”, istakao je Qari.

Njihovi mnogobrojni planirani programi, dodao je, zaustavljeni su uslijed posljedica izazvanih koronavirusom, a vrijeme ramazana iskoristili su da olakšaju osobama koje trebaju materijalnu podršku.

Osim ove humanitarne podrške koju su pružili muslimanima Mostara, predstavnici Lige muslimanskog svijeta najavili su češću i konkretniju saradnju s mostarskim muftijom Dedovićem i drugim vjerskim službenicima.


“Ova regija je posljednjih godina od strane Lige muslimanskog svijeta bila u drugom planu. Oni će, kako su nam kazali, u budućnosti posvetiti značajniju pažnju našem prostoru s obzirom na specifičnost i značaj ove regije, odnosno na samu politiku Rabite čiji je interes za kulturni i međureligijski dijalog na izrazito visokom nivou i u tom slučaju Mostar se čini vrlo izazovnim, zanimljivim kulturnim i religijskim centrom”, pojasnio je muftija Dedović.

Rabita u Sarajevu svojim radom pokriva sve susjedne države. Proteklih godina realizirali su veliki broj programa, a ovog ramazana ramazanske pakete podijelit će u Sarajevu, Banjoj Luci, Bugojnu, Sandžaku, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, saopšteno je.

(StarMo)