Naslovnica BiH Američki Senat: BiH veći problem, nego Kosovo

Američki Senat: BiH veći problem, nego Kosovo

449
foto: arhiva

Washington — Dva najveća žarišta na Balkanu su politička blokada u Bosni i Hercegovini i pregovori Srbije i Kosova, smatra Odbor za oružane snage Senata SAD-a na saslušanju o stanju u području sigurnosti u jugoistočnoj Evropi.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VOA), učesnici su se složili da je “neophodan jači angažman SAD-a u regiji”, jer nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu sigurnost i diplomatsko povlačenje bilo bi veliki američki poraz.

Viši saradnik Centra za analizu evropske politike Janusz Bugajski kaže da ne može zamisliti novi oružani sukob na Kosovu, ali da može biti sukoba u Bosni i Hercegovini zbog “velikog ruskog utjecaja na [bh. entitet] Republiku Srpsku” – prenosi AJB.

Smatra da će specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer više biti uključen u krizu u Bosni i Hercegovini, nego u onu s Kosovom.

Damon Wilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća (Atlantic Council), naveo je da je Rusija manje fokusirana na održavanje svog ograničenog utjecaja u regiji, a više na narušavanje američkog utjecaja remećenjem procesa integracija u NATO i Evropsku uniju.

“Rusija ima utjecaj na Srbiju i, samim tim, regiju. Odsustvo dogovora potiče nacionalističke političke rasprave, koje usporavaju razvoj demokratije u Srbiji i omogućavaju čelnicima na Kosovu da izbjegnu teška pitanja o upravljanju.”

“Odlučnije okretanje Srbije ka Evropi osigurat će zaštitu koja nam je potrebna za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Wilson.
Kinu zanima biznis, a ne podjele

Kad je riječ o utjecaju Kine na regiju, govornici su se složili da je ekonomija primarni cilj te zemlje, koja preko Balkana želi ući na tržište Evrope.

“Kineska ulaganja, posredstvom inicijative ‘Pojas i put’, velikog kineskog programa za infrastrukturu i povezanost, naglo su povećale ekonomski utjecaj Pekinga u regiji”, rekao je David Shulman, viši savjetnik Međunarodnog republikanskog instituta.

(StarMo)