Naslovnica Život 14 milijardi dolara za Ukrajinu i susjede

14 milijardi dolara za Ukrajinu i susjede

137

Washington — Paket američke pomoći Ukrajini i njenim istočnoevropskim saveznicima povećan je u utorak na oko 14 milijardi dolara, pošto su članovi Kongresa završili nacrt zakona o državnoj potrošnji od 1,5 hiljade milijardi dolara za koji se lideri ovog tijela nadaju da će biti usvojen do kraja sedmice, prenosi AP.

Demokrate i republikanci čvrsto su se udružili iza pomoći Ukrajini, a ruski napad je razorio dijelove zemlje i izazvao najgoru izbjegličku krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pregovarači su rekli da je paket vojne, humanitarne i ekonomske pomoći regionu porastao blizu 14 milijardi dolara, u odnosu na 12 milijardi dolara samo u ponedjeljak i zahtjev predsjednika Joea Bidena od 10 milijardi dolara prošle sedmice.

„Podržat ćemo ih protiv tiranije, ugnjetavanja, nasilnih akata pokoravanja“, rekao je Biden u Bijeloj kući.

Dvostranačko okupljanje iza paketa pomoći Ukrajini bilo je samo jedna od manifestacija želje Kongresa da pomogne toj zemlji, ali nije sve bilo harmonično.

Republikanci su optužili Bidena da previše sporo djeluje u cilju pomoći Ukrajini i zemljama NATO-a koje joj pomažu, te uvođenja sankcija Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Demokrate kažu da je bilo potrebno vrijeme da se uvjere evropski saveznici koji se u velikoj mjeri oslanjaju na ruske izvore energije. A dvostranački pritisak na zabranu uvoza ruske nafte postao je možda nezaustavljiv prije nego što je Biden u utorak najavio da će to učiniti sam, prenosi AP.

(StarMo)