Naslovnica Izdvojeno “Analize” Aluminija u završnoj fazi – Čekaju se investitori

“Analize” Aluminija u završnoj fazi – Čekaju se investitori

1231
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Uprava Aluminija oglasila se danas saopštenjem za javnost u kojem se navodi da je proces izrade “due diligence analize” u završnoj fazi, a nakon što taj posao bude završen potencijalni investitori moći će se izjasniti o eventualnom ulasku u mostarsku kompaniju i ponovnom pokretanu proizvodnje.

“S obzirom na veliki interes javnosti kao i većine medija za situaciju u Aluminiju d.d. Mostar, Uprava Društva može potvrditi kako se proces due diligence analize, koju u Aluminiju provodi odranije više puta spominjani međunarodni konzorcij, nalazi u završnoj fazi”, saopšteno je iz Aluminija.

Iz Uprave Aluminija navode kako je ta analiza jedina realna osnova za donošenje odluka potencijalnih investitora, a kako je proces u završnoj fazi, uskoro se očekuje i njihov konkretni stav po tom pitanju.

“Ujedno možemo potvrditi kako postoji još nekoliko interesenata koji su izrazili zanimanje za Aluminij, ali u ovome trenutku nema konkretnijih poteza ili najava u kojem bi se pravcu eventualni pregovori mogli razvijati. Uprava Društva Aluminij i dalje će redovito informisati javnost o svim važnim novostima, pri čemu i dalje ostaje glavni prioritet maksimalno se angažovati na postizanju zacrtanih ciljeva na planu ponovnog pokretanja proizvodnje i oživljavanja cjelokupnog lanca poslovnih interesa koji su se godinama gradili oko Aluminija i koji su tako puno značili za ekonomski prosperitet Hercegovine i države BiH u cjelini”, stoji na kraju saopštenja.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Početkom septembra od nekadašnjih 900 zaposlenika njih 500 dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa. Preostali radnici potpisali su nove ugovore u rade te sada čekaju investitore i ponovno pokretanje proizvodnje.

(StarMo)