Naslovnica Život 13-godišnjak vodio grupu neonacista, planirali bombaške napade!

13-godišnjak vodio grupu neonacista, planirali bombaške napade!

424

Tallinn — Dječak od 13 godina se na internetu nazivao “Komandant” i bio je šef međunarodne neonacističke grupe povezane sa planiranjem napada na sinagogu u Las Vegasu i detoniranja automobila-bombe kod jednog velikog američkog medija.

Taj mlađi tinejdžer, vođa grupe Feuerkrieg Division, živi u Estoniji i čini se da je prekinuo veze sa grupom nakon što su ga vlasti te zemlje početkom ove godine otkrile, navodi policija.

Portparol estonske službe bezbjednosti Harrys Puusepp rekao je da je policija “intervenisala početkom januara zbog sumnji na opasnost” i “suspendovala aktivnosti te osobe” u ekstremističkoj grupi.

“Pošto se radi o djetetu mlađem od 14 godina, ono ne može biti krivično gonjeno. Umjesto toga, za uklanjanje rizika moraju biti korištene druge pravne metode. Saradnja više nadležnih institucija, i posebno roditelja, je važna da bi se dijete odvratilo od nasilnog ekstremizma”, rekao je Puusepp. On nije rekao koliko dijete ima godina niti druge detalje slučaja, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Beta.

Pusep nije rekao da je dječak vodio grupu ali procurila prepiska članova Feuerkrieg Division pokazuje da je “Komandant” o sebi govorio kao osnivaču grupe kao i da živi na Saremi, najvećem estonskom ostrvu.

U izvještaju koji je u srijedu objavio nedjeljnik Eesti ekspress se navodi da je estonska policija istraživala slučaj u koji je umiješan 13-ogodišnji dječak koji je navodno rukovodio djelovanjem Divizije iz malog estonskog grada. Navedeno je da ta grupa ima “decentralizovanu strukturu” i da estonski tinejdžer ne može biti smatran pravim liderom, ali da je svakako bio među važnijim ličnostima.

Organizacija Antidefamaciona liga (ADL) opisuje Feuerkrieg Division kao grupu koja zagovara međurasni rat i promoviše neka od najekstremnijih gledišta pokreta bijelih suprematista. ADL navodi da je grupa osnovana 2018, i da ima oko 30 pripadnika koji uglavnom djeluju na internetu.

Potpredsjednik ADL-ovog Centra za ekstremizam Oren Segal kaže da djeca nisu samo ciljna grupa internet foruma na kojima se veličaju bijeli suprematizam i nasilje. Djeca takođe održavaju te sajtove, očarana mogućnošću da se pridruže i utiču na međunarodni pokret sa svog kompjutera, naveo je Segal.

Članovi “Divizije” su komunicirali putem platforme Wire, a dostupni dokumenti pokazuju da je FBI uspio da se infiltrira.

(StarMo)