Naslovnica Mostar Sprema se nova diplomatska inicijativa za Mostar…

Sprema se nova diplomatska inicijativa za Mostar…

1092
foto arhiva

Mostar — Od više kredibilnih izvora portal StarMo.ba, saznaje da se već provode zadnje pripreme na pokretanju nove inicijative za pronalaženje rješenja za politički krizu u Mostaru, zbog koje u ovom gradu više od deset godina nije bilo lokalnih izbora.

Novi krug pregovora o Mostaru je navodno već “gotovo stvar” i samo se čeka povoljan trenutak da se jedna takva inicijativa i javno obznani. I ranije je bilo sličnih najava, ali ovoga puta se izgleda ne radi o “lažnoj uzbuni”.

Dodatno ubrzanje ovakvih nastojanja stiglo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je nedavno, po prijavi Irme Baralije, presudio da su građanima Mostara zaista uskraćena prava, zbog nemogućnosti izbora lokalne vlasti. Presuda jednog međunarodnog suda je uzeta kao dobra osnova za novi krug pregovora.

Nešto više informacija o najnovijoj inicijativi za Mostar moglo bi biti poznato nakon skorog susreta SDA i HDZ BiH na najvišem nivou u Mostaru, jer će među temama svakako biti i pokušaj izlaska iz političkog ćorsokaka u Mostaru.

Prema saznanjima portala StraMo.ba iz diplomatskih krugova bi uskoro strankama trebala biti predstavljena platforma za moguće rješenje “Mostarke krize”, koja je svojevrsni kompromis između stavova SDA i HDZ BiH. Navodno, to rješenje, već kruži kao svojevrsni “non paper”.

Ipak, najvažnija je dilema hoće li lider HDZ BiH odustati od svrstavanja Mostara u tzv. “paket” zajedno sa ostalim pitanjima (izbor člana Predsjendištva i delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH) što je do sada bio najveći problem.

Izvuče li se Mostar iz Čovićevog “paketa”, onda bi se ovo pitanje moglo relativno brzo riješiti – smatraju naši izvori. Posebno jer su dva dosadašanja usaglašena moguća rješenja “relativno slična”.

 

(StarMo)