Naslovnica Sport Rusi možda neće na Olimpijadu u Tokio

Rusi možda neće na Olimpijadu u Tokio

899
foto arhiva

Moskva — Ruskim sportistima možda neće biti dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju, izjavio je predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov – prenosi Sputnjik.

Pozdnjakov je naveo da je „situacija vrlo ozbiljna“, pošto je izvršni odbor VADA po ubrzanoj proceduri inicirao pitanje o statusu agencije RUSADA.

Organizacije odgovorne za prenos baza podataka za tri nedelje moraju ili da dokazima odbace sumnje u bilo kakve manipulacije, ili da preduzmu sveobuhvatne mjere kako bi identifikovale umiješane u taj slučaj, dodao je on.

Pozdnjakov je naglasio da su “uloženi ozbiljni diplomatski napori u vraćanje povgerenja međunarodne sportske zajednice, kao i u neograničeno učešće ruskih sportista na olimpijskim takmičenjima”.

“Međutim, sada postoji rizik da se ponovo suočimo sa različitim ograničenjima iz razloga sa kojima nemamo nikakve veze”, dodao je on.

Prema pravilima VADA, koja su stupila na snagu u aprilu 2018. godine, ako nacionalna anti-doping agencija nije usklađena sa pravilima VADA, biće zabranjeno učešće nacionalnog olimpijskog komiteta i nacionalnog paraolimpijskog komiteta na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

(StarMo)