Naslovnica Mostar 100 hiljada KM za obnovu mostarske “Banje”

100 hiljada KM za obnovu mostarske “Banje”

644
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Počeli su pripremni radovi na sanaciji mostarske Gradske banje, jednog od simbola najvećeg grada na Neretvi i nekadašnjeg najljepšeg javnog kupatila na Balkanu, pootvrdio je direktor Agencije „Stari grad“ Mostar Miralem Fajić.

Početak radova biti označen u subotu, kada će pomoću specijalne dizalice započeti transport bazenske klima komore na ravni dio krova Gradske banje, nakon čega će uslijediti ugradnja ovog uređaja za grijanje, odvođenje vlažnog zraka i ventilaciju – kaže fajić – prenosi Avaz.ba.

Fajić naglašava da su još u martu započeli aktivnosti na sanaciji ovog objekta, koji se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, a koji je godinama, pogotovo kada je riječ o njegovoj unutrašnjosti, u katastrofalnom stanju.

Tada su uradili projekt pod nazivom „Tekuće održavanje krova, ventilacije i grijanja“, za koji su od nadležnih federalnih instanci dobili sva neophodna odobrenja, a nakon što su osigurali neophodna finansijska sredstva krenuli su u proces odabira najboljeg ponuđača.

– Ugovor smo zaključili s firmom „Alfa Therm“ iz Mostara, čija je vrijednost 98.814 KM, a sredstva su osigurana od Fonda za zaštitu okoliša HNK u iznosu od 50.000 KM i iz budžeta Grada Mostara. Ovo je, dakle, prva faza sanacije, prije nekoliko mjeseci smo kazali da su nam prioritet ventilacija i krov – rekao nam je Fajić.

 

(StarMo)